Delphine Van Lierde


Ik ben Delphine Van Lierde, kinderpsychologe, psychodiagnosticus, gedragstherapeut en EMDR-therapeut.
Ik richtte de praktijk "De Paradijsvogel" op in 2013 (toen nog in Nazareth gevestigd). Ik ben geboren in Geraardsbergen en woon sinds een paar jaar met mijn gezin in Kruishoutem. Ik ben mama van drie kids: onze tweeling is zeven jaar oud en ons jongste zoontje drie. Mijn volledige up-to-date portfolio kan je hier raadplegen. 

Studies

Ik begon mijn hogere opleiding aan de Universiteit van Gent en behaalde er in 2010 met onderscheiding mijn masterdiploma in de Klinische Psychologie.  Hierna volgde ik een Postgraduaat in de Psychodiagnostiek bij kinderen en jongeren, aan de Lessius Hogeschool (nu: Thomas More) in Antwerpen. Ik behaalde ook een certificaat LSCI (Life Space Crisis Intervention), een methodiek die inzichten en tips geeft om met agressie bij kinderen en jongeren om te gaan.  Mijn bijkomende meerjarige opleiding in de gedragstherapie voor kinderen en jongeren rondde ik af in 2015, aan de Universiteit van Gent. Tussendoor ga ik zeer regelmatig naar vormingen, bijscholingen en congressen. Ik vind het erg belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en zelf als behandelaar te blijven groeien. 
Zo volgde ik een 3-daagse vorming rond 'conflicten tussen ouders na scheiding', een vorming tot EuREka-trainer (emotieregulatievaardigheden aanleren aan kinderen en jongeren, al dan niet in groep), een meerdaagse opleiding ACT voor jongeren, een training aan de K.U. Leuven rond 'zelfverwondend gedrag bij jongeren' in het kader van een grootschalig onderzoek (www.zelfverwonding.be) en een verdiepende opleiding Exposure 2.0.
Ik ben ook EMDR-practitioner (specialisatie kind & adolescent) i.o. 
 

Werkervaring

Ik liep tijdens mijn masteropleiding stage in een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG). In 2010, na mijn afstuderen, begon ik te werken als kinderpsychologe in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), bij de dienst voor kinderen en jongeren. Dit bleef ik twaalf jaar lang doen in hoofdberoep, tot halverwege 2022.
Ik startte mijn groepspraktijk, De Paradijsvogel, op in 2013 en deed dit steeds in bijberoep in combinatie met mijn werk bij het CGG. Doordat de praktijk een gevestigde waarde werd in de regio en bleef doorgroeien met tal van nieuwe kansen en opportuniteiten besloot ik recent om dit in hoofdberoep te gaan doen en me 100% hierop te gaan toeleggen. 
Ik geef zelf ook vormingen, lezingen en workshops aan studenten en collega-psychologen/psychiaters (o.a. Howest, Vives, UGent, scholen, psychologenkring, Centra Geestelijke Gezondheidszorg, congressen en studiedagen)
 

Erkenning

Ik ben gecertificeerd lid van de Belgische Federatie van Psychologen (BFP), van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) en van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie (VVGT).  

Ik heb de toelating van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid om het beroep van klinisch psycholoog uit te oefenen onder visumnummer 263963. 

Ik ben officieel erkend als psycholoog door de Psychologencommissie
  

Publicaties

In de september 2013-editie van Plus Magazine verscheen een artikel waarvoor ik als psycholoog geïnterviewd werd. U kan dit artikel nalezen via volgende link: Overbezorgde ouders - Coole kinderen 

In juli 2020 werd ik geïnterviewd in het kader van mijn expertise rond diagnostiek en gedragstherapie bij kinderen en jongeren en mijn ruime kennis van speltherapeutisch materiaal. Dit artikel kan u hier vinden: Delphine van Lierde (De Paradijsvogel) - 'Uit het spel van een kind haal je veel waardevolle informatie'

We kregen de kans om in een toffe samenwerking met Semmie Sprekend Spel "Kletsborden" te reviewen in onze praktijk. Onze review, die in februari 2021 verscheen, lees je hier

In 2023 werd ik opnieuw geïnterviewd, dit keer in het kader van mijn expertise rond blended care, door Onlinehulp Vlaanderen. Deze video's worden gebruikt op hun website en bij de “Blended care opleiding voor hulpverleners”. 
Onlinehulp Vlaanderen is het expertisenetwerk voor ondersteuning, onderzoek en ontwikkeling van online en blended werken in het domein welzijn, volksgezondheid en gezin. Het is een samenwerking tussen o.a. Howest, Artevelde Hogeschool, Thomas More, SAM en Psyche.
De video's: 
Ik schreef mijn eerste boek over EMDR therapie bij kinderen en adolescenten, de publicatie hiervan is verwacht in juni 2024 bij uitgeverij Bohn Staflue van Loghum. 

Hobby's

In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Eén van mijn favoriete bezigheden is knutselen met mijn kinderen. Verdere hobby's zijn themafeestjes organiseren voor de verjaardagen van mijn kids, bakken, naar muziek luisteren, lezen, grafisch ontwerp, fotografie, reizen en de natuur/dieren in het algemeen. 
Ik engageer me ook bij de Psychologenkring Vlaamse Ardennen (bestuurslid). 

Contact

Delphine Van Lierde
Coördinator
Master klinische psychologie, Psychodiagnosticus, Gedragstherapeute, EMDR-practitioner i.o. 
Kernteam Psychologenkring Vlaamse Ardennen
Bel 0485 85 11 13 of mail Delphine@DeParadijsvogel.be